1. Budowa atomu: cząstki elementarne, izotopy, przemiany promieniotwórcze, średnia masa atomowa, energia wiązania nukleonów w jadrze, promieniowanie jądrowe i jego właściwości.
2. Wiązania chemiczne: wiązania kowalencyjne, kowalencyjne spolaryzowane, jonowe, metaliczne, wiązania wodorowe, moment dipolowy wiązania,
3. Budowa cząsteczek: hybrydyzacja orbitali, kształt cząsteczek, moment dipolowy cząsteczki.
4. Roztwory wodne: rozpuszczalność, stężenie procentowe i molowe roztworu, zatężanie i rozcieńczanie roztworów, mieszanie roztworów, przeliczanie stężeń, podwyższenie temperatury wrzenia i obniżenie temperatury krzepnięcia (stała krioskopowa i ebulioskopowa).
5. Systematyka związków nieorganicznych: tlenki, wodorotlenki, kwasy, sole, otrzymywanie, właściwości, zapisywanie równań w formie cząsteczkowej i jonowej.
6. Obliczenia stechiometryczne: stechiometria wzorów chemicznych, stechiometria równań reakcji chemicznych, prawo Gay – Lussaca, prawo Prousta, prawo stosunków wielokrotnych.
7. Reakcje w roztworach wodnych: dysocjacja, hydroliza, stała i stopień dysocjacji, skala pH, odczyn roztworów, wskaźniki pH, obliczanie pH roztworów słabych i mocnych elektrolitów,
prawo rozcieńczeń Ostwalda.
8. Kinetyka i równowaga chemiczna: równanie kinetyczne, rząd i cząsteczkowość reakcji, obliczenia szybkości reakcji na podstawie równania kinetycznego, obliczenia związane z równowagą chemiczną, wpływ ciśnienia i temperatury na położenie stanu równowagi reakcji chemicznej, prawo działania mas Guldberga-Waagego.
9. Reakcje utleniania–redukcji i elektrochemia: obliczanie stopni utlenienia, bilansowanie równań reakcji utleniania – redukcji w sposób jonowo – elektronowy, procesy zachodzące w ogniwach elektrochemicznych, elektroliza wodnych roztworów kwasów i soli, elektroliza stopionych tlenków i soli.
10. Węglowodory (alkany, alkeny, alkiny, cykloalkany): nazewnictwo, reakcje substytucji wolnorodnikowej, reakcje addycji, reakcje spalania, izomeria konstytucyjna i izomeria geometryczna, metody otrzymywania, hybrydyzacja i budowa przestrzenna alkanów, alkenów i alkinów.
11. Halogenki alkilowe: nazewnictwo, reakcje substytucji nukleofilowej, rekacje eliminacji.
12. Węglowodory aromatyczne: nazewnictwo, benzen i jego homologi, toluen krezole, reakcje substytucji elektrofilowej, wpływ skierowujący podstawników.
13. Alkohole mono- i polihydroksylowe: nazewnictwo, metanol i jego homologi, glicerol, właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi, rzędowość alkoholi i ich doświadczalne rozróżnianie, odróżnianie alkoholi mono od polihydroksylowych, reakcje eliminacji i utleniania, metody otrzymywania metanolu i etanolu.
14. Aldehydy i ketony: nazewnictwo, właściwości redukujące aldehydów, reakcje utleniania aldehydów do odpowiednich kwasów karboksylowych, reakcje redukcji do odpowiednich alkoholi, kondensacja aldolowa aldehydów (w tym krzyżowa), reakcja Canizzaro, reakcja jodoformowa, hybrydyzacja atomu węgla w wiązaniu karbonylowym.
15. Kwasy karboksylowe: nazewnictwo, reakcje kwasów karboksylowych z metalami, tlenkami metali o wodorotlenkami, reakcje tworzenia estrów kwasów karboksylowych (w tym woski), właściwości redukujące kwasu metanowego.
16. Estry i tłuszcze: nazewnictwo, otrzymywanie estrów, tłuszcze nasycone i nienasycone, hydroliza kwasowa i zasadowa estrów, liczba jodowa i liczba zmydlania, utwardzanie tłuszczów.
17. Aminy i amidy: nazewnictwo, otrzymywanie amin alifatycznych i aromatycznych (na przykładzie aniliny), reakcje amin z kwasami, otrzymywanie amidów kwasowych, rzędowość amidów, hydroliza kwasowa i zasadowa amidów kwasowych (w tym mocznika).
18. Aminokwasy i białka: nazewnictwo systematyczne prostych aminokwasów, otrzymywanie aminokwasów, właściwości amfoteryczne aminokwasów, punkt izoelektryczny aminokwasów (białek), reakcja kondensacji aminokwasów prowadząca do peptydów, reakcja ksantoproteinowa i biuretowa, denaturacja białek i ich wysolenie, struktura białek.
19. Cukry: wzory łańcuchowe i taflowe glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy, skrobi i celulozy, właściwości redukujące cukrów, utlenianie cukrów i ich estryfikacja (np. octan celulozy), mutarotacja, enolizacja, odróżnianie aldoz od ketoz, wykrywanie skrobi.
20. Stereochemia: centrum chiralności, czynność optyczna związku chemicznego, enancjomery, diastereoizomery.
21. Analiza kationów i anionów:
* reakcje charakterystyczne kationów: Pb2+, Ag+, Hg22+, Hg2+, Bi3+, Cu2+, Cd2+, Sn2+, Sn4+, Ni2+, Co2+, Fe2+, Fe3+, Cr3+, Al3+, Zn2+, Mn2+, Mg2+, Ca2+, NH4+, K+,
* reakcje charakterystyczne anionów: PO43-, S2-, SO32-, S2O32-, Cl-, Br-, I-, CH3COO-, CrO42-,Cr2O72-, NO3-, SO42-, SCN-, CO32-, C2O42-, MnO4-,
* reakcje dodatkowe wykorzystywane w analizie jakościowej:
- reakcje rozpuszczania osadów poprzez kompleksowanie, reakcje z kwasami i zasadami,
- reakcje utleniania-redukcji np. reakcja Crumma, utlenianie za pomocą H2O2,
- reakcje wykorzystujące szereg aktywności fluorowców,
- reakcje wypierania metali z soli przez inny metal (szereg elektrochemiczny metali),
- stosowanie podstawowych wskaźników pH: fenoloftaleina, oranż metylowy, papierek uniwersalny.
Zalecana literatura do Konkursu Chemicznego Trzech Wydziałów PŁ
- K.M. Pazdro, R. Szmigielski, „Chemia na co dzień”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2011 lub nowsze
- S. Hejwowska, R. Marcinkowski, J. Staruszka, „Chemia 1, 2, 3”, Wydawnictwo Operon, Gdynia 2012
- R. Hassa, A. Mrzigod, J. Mrzigod, „To jest chemia” – zakres podstawowy, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa 2012
- M. Litwin, Sz. Styka-Wlazło, J. Szymońska, „To jest chemia 1, 2” – zakres rozszerzony, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa 2012, 2013
- K.M. Pazdro, „Chemia, część I. Chemia ogólna”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2009
- K.M. Pazdro, „Chemia, część II. Chemia fizyczna”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2009
- W. Danikiewicz, „Chemia, część III. Chemia organiczna”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2009
- K.M. Pazdro, „Chemia, część IV. Chemia nieorganiczna”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2009
- K.M. Pazdro, P. Kosztołowicz, „Zdaj maturę, Chemia”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2004
- P. Kosztołowicz, „Powtórka przed maturą Chemia, zadania”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2013
- K.M. Pazdro, A. Rola-Noworyta, „Zbiór zadań z chemii do liceów i techników, zakres rozszerzony”, Oficyna Wydawnicza Krzysztof Pazdro, Warszawa 2012
- M. Krzeczkowska, A. Mizera, „Trener*, liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Chemia”, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa – Bielsko-Biała 2011
- J. Minczewski, Z. Marczenko, „Chemia analityczna”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001, 2005
- Z. Szmal, T. Lipiec, „Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej”, PZWL, Warszawa 1988